XX ANIVERSARI DE L’ARXIU HISTÒRIC D’EIVISSA
Per aquest motiu, s’ha editat un punt de llibre commemoratiu i s’està preparant un cicle de conferències sobre història i una exposició de documents que generà o rebé l’Ajuntament després del Decret de Nova Planta per a les Illes Balears, que data de 1715, quan la Universitat, l’antic òrgan de govern de les Illes fou substituït per l’Ajuntament, i els jurats per regidors. Aquestes activitats tendràn lloc després de l’estiu.
El seu fons està format per la documentació de l’antiga Universitat d’Eivissa i Formentera i l’antiga Cúria, i la documentació que generà o rebé el nou Ajuntament.
Les principals tasques de l’Arxiu Històric d’Eivissa durant aquestes dues dècades han estat la d’ordenació i classificació dels fons documental, la restauració i recuperació de documents, i la difusió a través de publicacions, exposicions i visites guiades, entre d’altres actuacions. Igualment, les nombroses donacions o cessions dels particulars, han contribuït ha augmentar i enriquir el seu fons.
D’entre les seccions especials destaca la Cartografia amb mapes antics a partir del segle XV, l’Arxiu d’Imatge i So Municipal (AISME) i l’Hemeroteca, que compta amb les publicacions periòdiques antigues ja digitalitzades. També disposa d’una biblioteca amb fons especialitzat d’arxivística, fons local i de Balears, i obres antigues i exhaurides.
Alguns del documents més importants de l’arxiu son:
– Llibre de la cadena. Conté copiats tots aquells documents que eren important per al funcionament legal de la Universitat i els Jurats, i els drets i privilegis atorgats a Eivissa i Formentera durant cinc segles, des de la carta de les franqueses, llibertats i costums d’Eivissa (1236) fins el decret de Nova Planta (1716).
– Llibre de clavaria de 1373. Correspon a un dels oficials de la Universitat anomenat Clavari que es feia càrrec de pagar els salaris dels oficials de la universitat i altres despeses. És un llibre de comptes i és el document més antic.
– Títol de la Ciutat d’Eivissa. És una Real Cédula que concedeix el títol de la Ciutat a la Vila i Reial Força d’Eivissa. Està signat a San Lorenzo del Escorial, el 22 d’octubre de 1782 pel Rei Carles III.
Ubicat des dels seus inicis a l’antic edifici del Convent, el dia 9 d’abril de 2007 va tenir lloc la inauguració oficial de les noves dependències municipals a l’edifici de Can Botino. Les noves instal·lacions estan dotades d’una àmplia sala de consulta, una sala d’exposicions temporals a la Sala de ses Voltes, i un millor equipament per tal de garantir la conservació de tots els documents.
GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK