Sin categoría
ULLS DE SANTA LLÚCIA
Passejant vora la mar, hom troba una gran quantitat de petits mol·luscs que reposen damunt la sorra, arran d’aigua. Potser han estat víctimes d’una corrent marina o d’un Mestral entremaliat.
En qualsevol cas, són les ones les encarregades de portar-los a terra ferma i dipositar-los suaument damunt la fina sorra de la platja, on la nostra sensibilitat dictaminarà si recollim i admirem per uns moments aquell petit tresor, o l’esclafem en multitud de trossos.
En algunes platges com les de Comte, o altres de la costa nord d’Eivissa, descansa una mena de caragol diminut o fòssil que ha estat batejat amb diversos noms com ulls de Santa Llúcia, de sirena o de bruixa. Té forma de botó ovalat, polit i llís per una banda, en la qual es pot veure el dibuix d’una espiral que recorda a un ull màgic. Nombrosos joiers han aprofitat la seua closca de nacre per fer arracades, anells o penjolls. Llur visió és fascinant i llur tacte, semblant al del jaspi polit, d’una sensualitat refinada -escrivia el mestre Palau i Fabre en un dels seus contes, reconeixent-se captivat per aquestes mitologies marines.
Aquells que defensen el nom d’ulls de Santa Llúcia, es refereixen a quan Santa Llúcia es tragué els ulls perquè els éssers humans no pequessin més a causa seua. Nostre Senyor va voler que la gent recordés per sempre aquell sacrifici i per això va sembrar, dins de la mar, milions d’ulls màgics. Així mateix, aquests ullets guarien el mal d’ulls, i les dones d’abans en tenien sempre algun dins d’un mocador de seda per tal que les preservés de les males mirades.
Per a aquells altres que es recolzen en la versió que es tracta d’ulls de bruixa, adverteixen que una persona no sap a quin mal s’exposa si en guarda a casa seua.
Llegendes a banda, els estudiosos diuen que simplement es tracta de la tapa d’uns caragols anomenats Imperials. Siga com siga, aquestes miniatures de diverses tonalitats cromàtiques que escopeix la mar entre algues, closques de caragols partides i alguna que altra deixalla, només són una petita mostra de l’increïble món que es presenta pocs metres de la nostra costa, mar endins.
Per Agnès Vidal i Vicedo
+ INFO: www.ibizasferio.com
ibiza-click.com