MUNICIPI DE SANT ANTONI DE PORTMANY
Fora del centre urbà de Sant Antoni, es troba la cova de ses Fontanelles, on hi ha una col·lecció de pintures rupestres. Situada en una zona escarpada entre sa Foradada i es cap Nunó, aquesta cova, a la qual s’accedeix des de cala Salada, també rep el nom de sa Cova des Vi, ja que va servir de celler. Les seues parets refrescants ajudaven el vi a suportar millor la calor, sense avinagrar-se. Els dibuixos varen ser realitzats durant l’edat de bronze (1000 anys aC), segons un arqueòleg francès, l’abat Henri Briuil, que les va descobrir el 1917. A la paret de ponent de la cova es poden apreciar dibuixos de vaixells. En aquesta excursió s’ha d’afegir l’atractiu de la bellesa del paratge de penya-segats, que es manté al llarg de tot el municipi, seguint la costa cap al nord.
Un altre punt d’interès és la capella de Santa Agnès. Des del carrer del Bisbe Torres, continuant pel de Ramón y Cajal, fins al camí de cas Ramons, als afores del poble (1,5 km de distància), s’arriba a un pujol, en què al seu interior es troba la capella subterrània de Santa Agnès. Segons la llegenda popular, un vaixell va estar a punt de naufragar amb tots els seus passatgers. Un d’ells, que portava la imatge de la verge de Santa Agnès, va prometre que si salvaven la vida li dedicaria una capella. I, efectivament, així va anar. Ha estat centre de culte en diverses èpoques, ja que en el seu interior s’han trobat objectes que s’atribueixen a la dominació púnica, romana i musulmana.
A dos quilòmetres del centre de Sant Antoni, molt prop de cala Gració, al costat de la carretera, hi ha el camí cap a l’Aquàrium des Cap Blanc, també conegut com sa cova de ses Llagostes, sa cova des Peix o sa cova des Vell Marí. Amb aquest darrer nom s’anomenen a Eivissa les foques monges, que fins a no fa gaires anys es refugiaven en aquesta preciosa cova natural. Durant molt temps aquest era un lloc on se celebraven festes populars i, avui en dia, és un aquari natural en què el visitant pot contemplar l’extensa varietat de la fauna marina pitiüsa.
Però encara que la cara més coneguda del municipi és la badia de Sant Antoni, també formen part del mateix terme municipal els pobles de Sant Rafel de sa Creu, Sant Mateu d’Albarca i Santa Agnès de Corona.
Des de Sant Mateu es pot anar cap a ses torres d’en Lluc, un jaciment arqueològic integrat per dues antigues torres i una muralla que alguns historiadors asseguren que corresponen a l’edat mitjana. El recorregut cap a l’est, en direcció a sa cala d’Albarca, duu fins a una costa de penya-segats d’enorme bellesa i difícil accés que sol donar recer a nombroses espècies d’aus, entre elles el falcó d’Eleonor, que emigra des de Madagascar, i el falcó reial. No hi ha carretera per arribar a sa cala d’Albarca, motiu pel qual els camins s’han de fer a peu.
Els amants del senderisme poden recórrer des de Sant Antoni diferents rutes que discorren mitjançant camps conreats i zones de pins, per platges i penya-segats, en diversos paisatges que combinen naturalesa i bellesa.
Els afeccionats a l’esport també tenen a Sant Antoni un punt de referència per la possibilitat de practicar des de ciclisme a esports nàutics, a més d’oferir instal·lacions esportives de divers tipus.
El municipi compta amb nombroses platges: cala Salada, a 5 quilòmetres del centre de Sant Antoni, és un conjunt de cales d’arena fina en una zona protegida dels vents i que té un ambient familiar. Cala Gració i cala Gracioneta, dues precioses caletes unides per un petit passeig de roques, estan situades a 2,5 quilòmetres del centre de Sant Antoni. Caló des Moro està al nord-est del nucli urbà, a un quilòmetre del centre de Sant Antoni, i és una zona molt freqüentada per veure la posta de sol. La platja de s’Arenal voreja el passeig Marítim de Sant Antoni i presenta un sistema de platges llargues i estretes. Des de la riba es pot contemplar tota la badia de Sant Antoni. Es Pouet, una altra platja petita d’arena, està molt prop del nucli de Sant Antoni. S’hi accedeix per la carretera que voreja la badia, en direcció al port des Torrent.
GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK