MARGALIDA ROIG, FILLA IL•LUSTRE DE SANT JOSEP DE SA TALAIA
Als quinze anys Margalida Roig va començar a treballar a la fàbrica de mitjons de Can Ventosa, Calceteria Hispànica, una de les poques indústries que tenia l’illa i, sens dubte, la més important. En ella, la mà d’obra era gairebé exclusivament femenina, arribant a comptar en temporades de gran volum de treball més de cent cinquanta treballadores, normalment de la ciutat i voltants.
El 13 de juliol de 1936, cinc dies abans del cop d’Estat que va desembocar en la Guerra Civil, les obreres de Can Ventosa es van declarar en vaga amb caràcter indefinit, en no acceptar la patronal les bases presentades pel sindicat. Roig, com a presidenta de la UOF, va redactar personalment el llistat de reivindicacions, la qual cosa li va suposar ser detinguda a Can Llogat (Sant Francesc de s’Estany) i empresonada a finals de juliol.
Sentenciada al juny de 1938 a cadena perpètua per delicte consumat d’adhesi
ó a la revolta i al pagament d’una multa de 4.666,60 pessetes, va ser ingressada a la presó central de dones de Palma, a la qual va romandre fins 1943, any en el qual li va ser commutada la pena per una condemna de dotze anys i un dia, que complirà al seu domicili de Dalt Vila fins al dia del seu indult, el 1946.
Margalida Llogat, casada amb Josep Bonet Cardona, membre fundador de la Unió Obrera Camperola i del Partit Comunista a Eivissa, mai renunciarà als seus principis ni es penedirà del seu activisme en pro dels treballadors i de l’equiparació real de drets per a la dona.