LLIBRES: De la fortificación de Yviça
Amb ell advertim el curiós que es que sapiguem més de l’enginyer Giovanni Battista Calvi –el de la coneguda ronda pel seus baluards– que de l’enginyer Capitán Fratín, malgrat que un i altre protagonitzen els dos grans períodes en la construcció de les murades. Fratín va dur a terme l’ampliació, des de part del baluard de Sant Joan fins es Revellí de Santa Tecla, per la qual cosa seu és, precisament, el portal de ses Taules que dona accés al recinte emmurallat. Tot un oblit d’un personatge que fins i tot Cervantes cita en ‘el Quijote’ quan narra la presa del fort de la Goleta (quan les armes espanyoles varen perdre per sempre Túnez davant els otomans).
I, seguint amb els personatges de la història, potser fos com agrair als terroristes de l’11-M que avui hi hagi més seguretat als vols comercials, però si a algú cal fer responsable de que es decidís fortificar adequadament la vila d’Eivissa –abans existia ja una murada– és a Hayreddín Barba-roja i a la seua armada. L’almirall corsari al servei de Solimà ‘el Magnífic’ va posar en alerta al Mediterrani des de mitjans del segle XVI. I el 1555 s’iniciaren les obres del projecte de Calvi, en una illa la importància estratègica de la qual mai no s’ha posat en dubte. Des d’ella, “vigia del Mediterrani” en paraules que l’arquitecte Fernando Cobos i Alicia Cámara empleen en el seu llibre– es manaven a Valencia informacions constants dels moviments de l’armada turca i de “les possibles intencions del rei d’Alger”.
De vegades hi ha risc de perdre’s entre tal profusió de dades, i altres vegades es troba algun a faltar, perquè, per exemple, parla d’un document amb una interessant i detallada relació de peces d’artilleria, però no ens l’ofereix. Però els detalls històrics i també les anècdotes es succeeixen en aquest llibre sorgit durant els treballs de redacció del Pla Director de les Murades. Poden destacar-se les escaramusses amb els pirates en s’Illa Negra, on s’extreia pedra marès per a les murades i els corsaris, que pretenien retardar l’obra, assetjaven constantment als obrers i tiraven al mar les peces ja extretes. El 1556, el picapedrer major, també soldat, va ser capturat en l’illot quan tallava pedra per les cantonades dels bastions, va estat un any pres i va pagar el seu rescat amb el sou d’aquell any.
Trobam casos de corrupció, problemes de diners, pobresa i fins i tot moros infiltrats a l’illa. I un passatge en el qual, el 1577, els jurats d’Eivissa demanaven a l’arquebisbe de Tarragona i a l’arxidiaca de San Fructuós que hi col·laboressin en les despeses de la fortificació. Al·legaven que ja pagaven municions, però una ordre reial els va obligar a contribuir-hi en la defensa de l’illa, encara que només es va aconseguir la seua ajuda perquè el 1582 se’ls embargaren les rendes de sal.
I ens quedam, com a resum, amb aquesta frase: “Eivissa és, juntament amb Malta (es refereix a La Valletta), tot i que a una altra escala, un dels grans exemples de ciutats fortificades del Renaixement que es conserven, i ambdues varen ser plantejades com a bastions en el Mediterrani davant el turc”. Les dues, asseguren els autors del llibre, són probablement les millor conservades del món.
EL PROJECTE DE S’ESPALMADOR
De la fortificación de Yviça
Editorial Mediterrània
Preu: 30 euros
Cristina Amanda Tur (Prensa Pitiusa)
+ INFO: www.ibiza-secrets.com
GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK