LA FEBRE DEL CINABRI

Les mines de s’Argentera, a Sant Carles, varen ser declaradas Bé d’interés cultural amb la tipologia de zona arqueològica l’any 2003

Els romans ja varen conèixer les mines de galena i carbonat de plom que existien a Sant Carles i comerciaren amb els eivissencs, però les mines varen ser abandonades i oblidades i tot i que en el sigle XIX ja no eren explotades, un grup “d’empresaris” ho va intentar allà per 1850, sols per a arruïnar-se en el intent, segons conta Enrique Fajarnés Cardona en el seu llibre ‘Lo que Ibiza me inspiró’, afegint que un dels fracassats era el seu besavi patern.
Al començament del segle XX, tot i així, es varen trobar en les antigues mines rastres de cinabri, un mineral de sofre i mercuri del color de la cirera confitada, i es va produir tal febre del cinabri que fins i tot es varen composar cançons populars, el 1906 hi va haver una comparsa de carnaval de E.L.C.I. N.A.B.R.I.O  i la possibilitat de riqueses va cridar l’atenció d’un anglès que deia ser enginyer però que va resultar un estafador que s’havia inventat fina la carrera (com han fet també alguns polítics i no polítics d’aquesta illa). El cas és que la febre del cinabri era la recerca d’un miratge i també va acabar malament.

 

Les mines varen seguir abandonades i oblidades i només cobraren cert protagonisme en el Nadal de l’any 1991, quan a una vident el va donar per situar en el lloc el parador d’aquelles dos nenes de sa Penya que finalment varen ser trobades en les aigües del port. Aquell Nadal, la Guàrdia Civil va rastrejar amb cans les mines de s’Argentera, però només va trobar allò que avui encara pot trobar-se: les xemeneies destralades, els pous buits i les antigues casetes caient-se a pedaços. En el lloc, hi ha cotxes abandonats i barques.

 

I per arribar fins allà i deixar-se impressionar per aquelles antigues mines de plom anomenades BIC l’any 2003, cal desviar-se cap es Canar en la rotonda existent abans d’entrar en Sant Carles. Després d’això, només hi s’ha d’entrar en el primer camí, rere el taller San Carlos, y retrobar-se amb la Història.

 

Cristina Amanda Tur (Prensa Pitiusa) Fotos: V. R.

+ INFO: www.ibiza-secrets.com


GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

 

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK