JOSEP CLAPÉS I JUAN, ESCRITOR DEL MES.
El 1902 començà a publicar la revista històrica Los Archivos de Ibiza, amb l’objectiu de treure a la llum dades i informacions inèdites dels arxius sobre la història d’Eivissa. Casat amb una cosina segona d’Isidor Macabich, Clapés l’animà a investigar i l’inculcà el gust per la història. Igualment, Clapés col·laborà amb moltes de les publicacions de l’època com Las Pithyusas, El Correo de Ibiza o Diario de Ibiza (en la segona època), entre moltes d’altres, on també solia emprar alguns pseudònims com José de Calallonga, Selpac o En Pepep.
Biblioteca ebusitana és la seua obra més important, on recull a través de vuit quadernets, la biografia de 49 personatges, eivissencs o relacionats amb l’illa. Vinculat sempre a la vida social i cultural d’Eivissa, formà part de la Comissió Executiva per a aixecar el monument de Vara de Rey, general al que va dedicar també alguns escrits. Morí a Menorca l’any 1916. Vila té un carrer amb el seu nom i és Fill Il·lustre de l’Ajuntament de Sant Eulària. Juntament amb Jacint Aquenza i Pere Escanellas, formen el petit grup d’escriptors eivissencs adscrits a la Renaixença, moviment cultural català del segle XIX per fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura.
L’exposició bibliogràfica recull part de l’obra de Clapés que disposa la Biblioteca de Can Ventosa, així com l’Arxiu Històric d’Eivissa, com Biblioteca Ebusitana, Los Archivos de Ibiza, l’obra Centenario del apresamiento de El Papa, on també col·laborà o l’Almanaque Balear para el año 1888. Es completa amb la nostàlgica poesia A Ivissa, fotografies i textos. La guia de lectura que s’ha editat per a l’ocasió conté informació sobre la seua vida i obra (s’adjunta en un fitxer).
Igualment, la Biblioteca té previst oferir el mes de març una conferència al voltant de l’obra literària de Clapés i el moviment de la Renaixença, a càrrec d’Helena Alvarado.
Antoni Ferrer Abárzuza, Felip Cirer i Enric Ribes han estudiat la seua figura i obra.
+INFO: www.ibiza-arts.com
GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK
Leave a Comment