FORA DE CARTELLERA, “ENCUENTROS EN EL FIN DEL MUNDO” I “CARTAS A IRIS»

Aquesta setmana, amés de les peL·lícules de la cartellera, podem degustar dues propostes addicionals: d’una banda, la darrera sessió d’hivern dins del cicle “Anem al Cine”, que ens du un documental del gran cineasta Werner Herzog, un deliciós poema visual sobre la vida a la darrera frontera: l’Antàrtida.

D’altra banda, el Club Diario de Ibiza programa aquest dijous com a  part de les Jornades de l’Escola d’Adults” la pel·lícula “Cartas a Iris”, una tendra història sobre segones oportunitats en la qual podrem veure a Jane Fonda i a Robert de Niro amb alguns anys manco.

ENCUENTROS EN EL FIN DEL MUNDO (Encounters at the End of The World)
EEUU, 2007. Documental.
Direcció: Werner Herzog.
Guió: Werner Herzog.

SINOPSIS:

En plena Antàrtida, l’estació de McMurdo s’ha convertit en la seu central de la Fundació nacional de ciència. Allà, durant l’hivern austral, conviuen milers de persones, fent d’aquell paisatge tan inaccessible un autèntic poblet d’aspecte miner i casolà. Un viatge increïble als confins del món que explora la naturalesa en estat pur, però també les relacions que s’estableixen entre els biòlegs, els físics i fins els llanterners que formen aquesta societat tan curiosa.

COMENTARI:
En aquest documental, el primer que roda des de “Grizzly man”, Herzog ens apropa al sud de l’Antàrtida per a mostrar-nos cóm es relacionen dia a dia els habitants de l’estació McMurdo, ocupats en diversos projectes científics.
El director alemany va decidir realitzar aquest projecte a rel del visionat d’unes imatges submarines de l’Antàrtida preses per un amic seu, el fotògraf Henry Kaiser, que també co-signa la banda sonora. Es va traslladar a l’estació, on va passar tot un estiu austral (d’octubre a febrer), acompanyat únicament per un càmera (Peter Zeitlinger).
Werner Herzog (1942) és un cineasta especial. Una persona que va passar la seua infància rodejat de naturalesa en les muntanyes de Baviera, sense ràdio ni cine ni telèfon. Va fer la seua primera trucada telefònica als 17 anys i no va saber de cine fins els 12. A partir dels 17 anys va voler dedicar-se al cine. Se’l considera fundador del nomenat Nou cine alemany i a totes les seues obres deixa clar l’interès per l’antiheroi. La seua filmografia destaca per un important compromís social.
"Encuentros en el fin del mundo" és una interessantíssima cinta que recull postals inoblidables (i moltes inèdites) del continent gelat, però també és un retrat de les relacions quotidianes que s’estableixen entre els habitants de la estació de McMurdo, uns essers animats per la passió en la seua recerca de respostes, habitant en condiciones extremes la última gran frontera.

CARTAS A IRIS (Stanley & Iris)
EEUU, 1989. Drama.
Direcció: Martin Ritt.
Guió: Irving Ravetch y Harriet Frank Jr.
Repartiment: Robert De Niro,  Jane Fonda,  Swoosie Kurtz,  Martha Plimpton,  Jamey Sheridan,  Feodor Chaliapin,  Zohra Lampert,  Harley Cross.

SINOPSIS:

Iris King és una dona mare de dos fills que acaba d’enviudar i els seus ingressos com a treballadora en una fàbrica no són suficients per a mantenir una vida digna. Un dia, sortint de la feina és assaltada per un carterista i un treballador de la cafeteria, Stanley Everett Cox, l’ajuda. Però Stanley te un problema, no sap llegir, així que quan per aquest motiu és acomiadat, Iris l’ofereix la seua ajuda.

COMENTARI:

“Cartas a Iris” és un melodrama senzill, amb una trama bastant convencional, que tot i així va obtenir bones crítiques, probablement gràcies a les excel·lents interpretacions en las que es recolzava.

Està basada en una novel·la de Pat Baker i conta amb una deliciosa banda sonora de John Williams (“Las cenizas de Ángela”).
És en definitiva una història senzilla, protagonitzada per dos antiherois d’allò més quotidià (ella, una viuda voluntariosa, ell, un bondadós analfabet) que malgrat les dificultats a les quals s’enfronten aconseguiran créixer i donar-se suport l’un a l’altre, i donar ales a la seua història d’amor.

+ INFO: www.lacartelera.si

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK