FESTA DEL VI PAGÈS A SANT MATEU

Aquest dissabte, 12 de desembre no et perdis la festa del Vi Pagès. Un homenatge al déu Bacus. Però per aquesta diada la gent no es dediquen tan sols a beure bon vi: la sobrassada i les botifarres de les últimes matances hi són torrades a l’aire lliure damunt un foc de llenya per acompanyar el beure més triat.
Per iniciativa dels petits vinicultors d’aquest poble, la Festa del Vi Pagès va sorgir de fet com un reclam, ja que la venda de vi embotellat havia fet baixar d’una manera considerable la demanda del típic vi de pagès. Amb els anys, aquesta festa s’ha convertit en un esdeveniment social que aplega més de 5.000 persones en un poble on la població censada no passa de 400. 

De les quatre marques registrades que hi ha a Eivissa, n’hi ha tres de radicades a Sant Mateu, i d’aquestes, dues tenen la Denominació d’Origen Eivissa. Aquest poble, pertanyent al municipi de Sant Antoni de Portmany, es troba entre muntanyes i té una bona terra de secà, composta d’un tipus d’argila molt forta. Des de temps immemorial els pagesos han cultivat aquí la vinya i n’han obtingut una petita producció de vi. 

Vi i productes de la matança

Actualment, el nombre de petits vinicultors arriba a ser de 25, als quals cal afegir també els dos cellers existents. Tots plegats s’encarreguen que el vi sigui el rei d’aquesta festa, per a la qual cosa cadascun n’obsequia una garrafa; conjuntament, sumen al voltant de 800 litres.

La part comestible també és important. Per això, dues setmanes abans es fa la matança del porc, un dels costums populars més arrelats a les Illes Balears, i es preparen les sobrassades i botifarres, que, torrades amb foc de llenya, acompanyaran el vi en aquesta festa. 

La bereneta comença a les sis de l’horabaixa al poliesportiu municipal del poble. En aquesta hora ja hi trobem encesos uns enginyosos foguerons que es munten sobre banyeres antigues i fora d’ús, un sistema eficaç per conservar el foc. Al voltant s’hi instal·len tot de parades on podrem adquirir productes típics d’Eivissa, i altres parades on fan bunyols al moment. La música i l’alegria acompanyen la vetllada, que dura fins a la mitjanit , mentre el vi fa oblidar l’incipient fred hivernal. 

+ INFO: www.ibizatourist.info

GUIA PER A PERDRE’S A LA 
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK