EXPOSICIÓ A LA SALA DE SES VOLTES

La regidora de cultura de l’Ajuntament d’Eivissa Sandra Mayans i la directora de l’Arxiu, Ana Colomar, han presentat la nova exposició temporal a la sala de ses Voltes de l’Arxiu Històric. 

L’exposició temporal “Tresors bibliogràfics: llibres antics, de bibliòfil i facsímils del fons de la biblioteca de l’Arxiu Històric d’Eivissa (AHE)” a la Sala de ses Voltes. Amb aquesta mostra es pretén donar una visió del llibre com a objecte i del llibre com a art, a través d’una selecció d’obres del fons de la biblioteca de l’arxiu que abraça llibres antics, edicions de luxe, facsímils, llibres d’art i altres curiositats bibliogràfiques. 
Alguns d’aquest llibres han merescut el Premi als llibres millors editats que atorga el Ministeri de Cultura cada any. La major part d’aquestes obres s’han anat adquirint durant els darrers anys, bé per donacions o per compra.

Com a edicions facsímils, acompanyades del corresponent certificat notarial, destaquen:
Les Homilies d’Organyà, manuscrit que està dipositat a la Biblioteca de Catalunya i considerat el text literari escrit en català més antic. Està datat de finals del segle XII o principis del XIII, i conté sis sermons complets, més el començament d’un i el final d’un altre. Es tracta d’un quadern fragmentari de pergamí, de vuit folis, escrit en tinta negra amb caplletres amb tinta vermella. Millennium Liber n’ha fet l’edició facsímil.

El Llibre d’Hores del bisbe Morgades que es conserva a la Biblioteca Episcopal de Vic. Es tracta d’una obra preciosa, de petit format, amb escriptura gòtica que destaca per la riquesa de les miniatures, i una enquadernació posterior, del segle XIX, feta en vellut verd i molt decorada. Els llibres d’hores eren llibres de devoció particular que contenien salms, textos i pregàries perquè els religiosos poguessin seguir la litúrgia de les hores de manera individual. Aquest llibre d’hores fou un regal personal que es va fer al bisbe Morgades (1826-1901), uns dels bisbes catalans més representatius. Millennium Liber n’ha fet l’edició facsímil.

Com a llibres locals, s’han inclòs:
– el segon llibre imprès a Eivissa, titulat Historia de la la Isla de Iviza dedicada a S.M. la reina doña Isabel II de Borbón, de Tomás Aranaz i Barrera. Fou editat a Eivissa l’any 1859 per la Impremta científica i religiosa La Juventud. Forma part de la Col·lecció Enric Fajarnés Cardona. El primer llibre és de l’any 1858 i es títula Dos hojas de historia ó sean Rasgos de la conquista última de Ibiza de E.A Claessens de Jongte, però l’Arxiu Històric no disposa d’aquesta obra en el seu fons. 
el Diccionari general de llengua catalana que utilitzava el poeta Marià Villangómez, on anava incorporant algunes paraules noves o altres descripcions de les existents. Forma part de la Col·lecció Marià Villangómez.

Les visites guiades a l’Arxiu també inclouran aquesta exposició temporal dedicada al llibre. Així els alumnes podran familiaritzar-se amb els tipus de llibres (manuscrits, llibres d’hores, llibres d’art, llibres de bibliòfil, etc.), les parts d’un llibre, els diferents tipus d’enquadernacions (en rústica, cartoné, tela, holandesa, pell, pasta valenciana, pergamí o vitel·la), els tipus de lletra, les caplletres i les edicions (numerades, limitades, especials, príncep, de luxe, etc.)

D’altre banda, s’han programat dos conferències de divulgació històrica, que es portaran a terme a la Biblioteca de Can Ventosa durant aquesta setmana, les 20 hores:  
Aquest dimecres 12 de gener, a les 20:00 hores, “El negoci de la sal. Les Salines entre el segle XII i el XX”, a càrrec de l’historiador Antoni Ferrer Abárzuza. Entre els treballs de Ferrer Abárzuza sobre les Salines d’Eivissa i Formentera hi figuren l’edició del Tratado de las Reales Salines de Yviza y Formentera de Jaume Cirer Pons, i Les Salines i la sal en el Llibre de la Cadena (1261-1696).

El divendres 14 de gener a les 20:00 hores, “La Universitat d’Eivissa a l’època medieval” a càrrec de Joan Pinya Torres, autor de l’estudi La Universitat i els seus homes a l’Eivissa Baixmedieval (1299-1454), premiat amb Vuit d’agost de l’any 2005, amb aportacions noves molt interessant sobre la creació i desenvolupament de la Universitat, òrgan de govern de les illes.

+ INFO: www.ibizarts.es

ibiza-click.com

CULTURA i OCI EN UN SOL CLIC