EUPHORBIA MARGALIDIANA

Es lo que tienen los islotes, que son fantásticos para crear sus propias especies y subespecies y a su propio ritmo evolutivo. En ses Margalides existe una planta única, una especie de lletrera (lechetrezna), que se encuentra en peligro de extinción y que está pendiente de que, este año 2009, se redacte un nuevo plan de recuperación que continúe el trabajo por su supervivencia que se lleva a cabo desde 2004.

La lletrera de ses Margalides (Euphorbia margalidiana) es la única de las Pitiüses incluida en la lista de ocho plantas baleares que protagonizan el plan de recuperación de especies vegetales amenazadas con el que la conselleria balear de Medio Ambiente afronta el año 2009.

Esta planta arbustiva es una de esas que producen una especie de leche pegajosa e irritante que puede resultar tóxica y que sale al cortar una hoja o tallo. De ahí el nombre de lletrera, se entiende, que comparte con otra serie de plantas similares que pueden encontrarse en Ibiza y que conforman el género Euphorbia. Pero la de los islotes de ses Margalides –aisladas en menos de dos hectáreas de rocas– son únicas porque evolucionaron en los peñascos en medio del mar, y por ello su clasificación científica porta el nombre específico de Margalidiana.

Las lletreres de ses Margalides pueden observarse perfectamente desde tierra firme, en lo más alto de los peñascos. Pueden alcanzar un metro de altura y se distinguen por sus dos tonos de verde, ya que sus flores –no destacan mucho pero a corta distancia resultan sutilmente hermosas– son de un verde claro, casi anís, y despuntan en los meses de primavera.

En el año 2005 se creó una población artificial de esta planta en la Illa Murada, un islote cercano y de similares características que ses Margalides, un hábitat parecido en el que sobrevivieron cuatro ejemplares que consiguieron dar frutos. A finales de 2007 se llevó a cabo una segunda plantación, con 60 individuos procedentes de un vivero y la siembra complementaria de 250 semillas. Ahora, durante 2009, está prevista la redacción de un plan de conservación con el que continuar todas las actuaciones “para asegurar la supervivencia de esta planta ibicenca tan singular”, en las palabras que se emplean en el díptico de especies vegetales amenazadas que protagoniza la Euphorbia margalidiana, y con el que se pretende dar a conocer esta planta única que domina y da color a los islotes de ses Margalides, enfrentándose a las tempestades y al incremento de la población de gaviotas Larus michahellis.

En los ocho folletos editados por la conselleria de Medio Ambiente también se encuentra una de las orquídeas salvajes más grandes de las islas y el socarrell bord de Menorca, y en su reverso se recuerda que “proteger y conservar nuestra naturaleza supone un esfuerzo de todos”.

EL ÚLTIMO INFORME

La lletrera de ses Margalides está considerada en peligro crítico en el Libro rojo de la flora de las Islas Baleares y en el Atlas nacional de flora vascular (donde figura un recuento de sólo 200 ejemplares), además de figurar en el capítulo de máxima prioridad del Convenio de Berna. Y todo ello obliga a la Administración a elaborar un plan de recuperación y a realizar un seguimiento de la conservación de la especie, algo que se está haciendo desde el año 2004. En el informe de 2008, se señala que, al menos, su población no está en regresión, que el número de arbustos es superior a los 500 (unos 950 ejemplares y la mayoría son plantas adultas y potencialmente reproductoras) y que es la especie menos afectada por la acción de las gaviotas en los islotes.

El mayor problema es su reducida área de distribución, lo que la hace muy vulnerable a desastres naturales; un cap de fibló, una fuerte tempestad, una plaga o una gran sequía podrían acabar con la población. Por ello se ha establecido otra plantación en la Illa Murada. Se cultiva también en algunos jardines botánicos y se conservan semillas en diversos bancos de germoplasma.

Cristina Amanda Tur
Prensa Pitiusa

+ INFO: www.samagrana.com

GUÍA PARA PERDERSE EN
LA VIDA ARTÍSTICA DE IBIZA
¿Tienes algo que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

EUPHORBIA MARGALIDIANA

És allò que tenen els illots, que són fantàstics per crear les seues pròpies espècies i subespècies i al seu propi ritme evolutiu. A ses Margalides existeix una planta única, una espècie de lletrera (lechetrezna), que es troba en perill d’extinció i que està pendent de que, aquest any 2009, es redacti un nou pla de recuperació que continuï el treball per la seua supervivència que es du a terme des de 2004.

La lletrera de ses Margalides (Euphorbia margalidiana) és l’única de les Pitiüses inclosa en la llista de vuit plantes balears que protagonitzen el pla de recuperació d’espècies vegetals amenaçades amb allò que la conselleria balear de Medi Ambient afronta l’any 2009.

Aquesta planta arbustiva és una d’aqueixes que produeixen una espècie de llet aferradissa i irritant que pot resultar tòxica y que surt en tallar una fulla o tall. D’aquí el nom de lletrera, s’entén, que comparteix amb una altre sèrie de plantes similars que puguin trobar-se a Eivissa i que conformen el gènere Euphorbia. Però la dels illots de ses Margalides –allades en menys de dos hectàrees de roques– són úniques per què evolucionaren als penya-segats en mig del mar, i per això la seu classificació científica porta el nom específic de Margalidiana.

Les lletreres de ses Margalides poden observar-se perfectament des de terra ferm, en la zona més alta dels penya-segats. Poden assolir un metre d’alçada i es distingeixen pels seus dos tons de verd, per què les seus flors –no destaquen molt però a curta distància resulten sutilment ermoses– són d’un verd clar, gairebé anís, i despunten en els mesos de primavera.

L’any 2005 es va crear una població artificial d’aquesta planta en la Illa Murada, un illot proper i de similars característiques que ses Margalides, un hàbitat semblant en el qual varen sobreviure quatre exemplars que varen aconseguir donar fruits. A final de 2007 es va dur a terme una segona plantació, amb 60 individus procedents d’un viver i la sembra complementària de 250 llavors. Ara, durant 2009, està prevista la redacció d’un pla de conservació amb el que continuar totes les actuacions “par assegurar la supervivència d’aquesta planta eivissenca tan singular”, en les paraules que es fan servir en el díptic d’espècies vegetals amenaçades que protagonita la Euphorbia margalidiana, i amb el qual es pretén donar a conèixer aquesta planta única que domina i dona color als illots de ses Margalides, enfrontant-se a les tempestats i a l’increment de la població de gavines Larus michahellis.

En els vuit follets editats per la conselleria de Medi Ambient també es troba una de les orquídies salvatges més grans de les illes i el socarrell bord de Menorca, i en el seu revers es recorda que “protegir i conservar la nostra naturalesa suposa un esforç de tothom”.

L’ÚLTIM INFORME

La lletrera de ses Margalides està considerada en perill crític en el Llibre vermell de la flora de les Illes Balears y en el Atles nacional de flora vascular (on figura un recompte de només 200 exemplars), a més de figurar en el capítol de màxima prioritat del Conveni de Berna. I tot això obliga a l’Administració a elaborar un pla de recuperació i a realitzar un seguiment de la conservació de l’espècie, alguna cosa que s’està fent des de l’any 2004. L’informe de 2008 senyala que, al menys, la seua població no està en regressió, que el nombre d’arbustos és superior als 500 (uns 950 exemplars i la majoria són plantes adultes i potencialment reproductores) i que és l’espècie menys afectada per l’acció de les gavines als illots. El major problema és la seua reduïda àrea de distribució, la qual cosa ho fa molt vulnerable a desastres naturals; un cap de fibló, una forta tempesta, una plaga o una gran sequera podrien acabar amb la població. Per això s’ha establert una altra plantació a l’Illa Murada. Es cultiva també en alguns jardins botànics i es conserven llavors en diversos bancs de germoplasma.

Cristina Amanda Tur
Prensa Pitiusa

+ INFO: www.samagrana.com

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *