EN LA MOLA D´ALBARCA

0 VACIO

La Mola d’Albarca no només desperta interès per les Torres d’en Lluc, el recinte emmurallat al qual les excavacions arqueològiques no han pogut trobar una explicació.

L´imaginari popular conta que podrien haver estat construïdes per la mateixa gent que amagà tresors en les coves situades a un quilòmetre al nord de les torres.
Però dos il•lusos buscadors únicament trobaren ossos i el celo de la  Santa Inquisició.
Una de les llegendes populars sobre l’origen d’aquesta murada en la Mola d’Albarca explica que allà es refugiaren un grup de moros després de la conquesta de les tropes catalanes.
Las negociacions expeditives de l’època feren que aquests irreductibles, igual que d’altres súbdits d’ Al–Andalús, acabessin llançats pels penya-segats del lloc .Els crits i lamentacions que llançaven explicarien el topònim de la zona: es Ais.
Més prosaica, a la vegada creïble, és la versió de l’investigador dels topònims Enric Ribes: els penya-segats entre es Camp Vei i la Mola d’Albarca estan replets de cebes marines, d’aquí el nom dels Alls .
A l’altra extrem de la Mola , en la part nord cap a Albarca o des Mossos, s’hi troben un focus de llegendes . Allà es concentren fins a quatre coves:  la cova des Pi, la d’en Jaume Orat, la de ses Estelles i la des Llibrell.
En elles s’haurien enterrat tresors i no han estat poques les expedicions infructuoses en la recerca de riqueses ocultes.
El desaparegut Joan Marí Cardona recopilà tota la informació d’un pintoresc sicilià nomenat Sebastián Bellotto, que arribà a l’illa l’any 1660 y que adquirí notorietat per la seva facilitat per trobar aigua sota terra.
S’aiguader, como se li batià , es va fer amic de n’ Antoni Gibert, de Can Talec. Dos calaveres descobertes en aquesta finca, i que Bellotto atribuí a Sansón  i la seva esposa Persia, servien pera conjuraments amb què el sicilià pretenia trobar tresors amagats. Però quatre anys després, l’esotèric cercador topà amb la inquisició i acabà a la presó a Mallorca.
Gibert continuà  amb la tasca del seu soci , i juntament amb un grup d’il•lusos trobà  d’en Jaume Orat i tomà  la llossa de pedra que la tancava. Únicament hi trobaren cargols i restes d’aus.
Gibert no es donà per vençut : els ossos, segons ell , demostraven que s’hi refugiaren200 persones que amagaren els seus tresors,així com li contà el sicilià.
Però el celo del Sant Ofici posà punt i final a les investigacions d’aquest inquiet eivissenc. 

Related Posts

FONT D’ES VERGER.
DUEL DE BATERIES AL CONCERT DE RESSONADORS
THE SUBSTANCE INAUGURA UN NUEVO CICLO DE ZINÈTIC
CIERTO CIERVO EN TvClick
CINEMA
CICLO POESIA DE PAPER

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

EN LA MOLA D´ALBARCA

La Mola d’Albarca no sólo despierta interés por las Torres d’en Lluc, el recinto amurallado al que las excavaciones arqueológicas no han podido encontrar una explicación.


El imaginario popular cuenta que podrían haber sido construidas por la misma gente que escondió tesoros en las cuevas situadas un kilómetro al norte de las torres. 

Pero dos ilusos buscadores sólo encontraron huesos y el celo de la Santa Inquisición.
La semana pasada hablábamos de la falta de restos arqueológicos en las Torres d’en Lluc, lo que ha permitido que no se revelen las causas ni su fecha de construcción.
Así, se puede dar rienda suelta a las más fantasiosas especulaciones.

Una de las leyendas populares sobre el origen de esta muralla en la Mola d’Albarca explica que allí se refugiaron un grupo de moros tras la conquista de las tropas catalanas.

Las negociaciones expeditivas de la época hicieron que estos irreductibles, al igual que muchos de los últimos súbditos de Al–Ándalus, acabaran arrojados por los acantilados del lugar. Los gritos de lamento y horror que lanzaban ante su muerte explicarían el topónimo de la zona: es Ais.

Más prosaica, a la vez que creíble, es la versión del investigador de la toponimia Enric Ribes: los acantilados entre es Camp Vei y la Mola d’Albarca están repletos de cebollas marinas, de ahí que se llamen es Alls (los ajos).

En el otro extremo de la Mola, en la parte norte, en el cap d’Albarca o des Mossons, se encuentra otro foco de leyendas. Allí se concentran hasta cuatro cuevas: la cova des Pi, la d’en Jaume Orat, la de ses Estelles i la des Llibrell.

En ellas se habrían enterrado tesoros y no han sido pocas las expediciones infructuosas en busca de riquezas ocultas.
El desaparecido Joan Marí Cardona recopiló toda la información de un pintoresco siciliano llamado Sebastián Bellotto, que llegó a la isla en 1660 y que adquirió notoriedad por su facilidad para encontrar agua bajo tierra.
S’aiguader, como se le bautizó, se hizo amigo de Antoni Gibert, de Can Talec. Dos calaveras descubiertas en esta finca, y que Bellotto atribuía a Sansón y su esposa Persia, servían para los conjuros con que el siciliano pretendía encontrar los tesoros escondidos. Pero, cuatro años después, el esotérico buscador topó con la inquisición y acabó preso en Mallorca.

Gibert continuó con la labor de su socio y, junto a un grupo de ilusos que convenció, encontró la cueva d’en Jaume Orat y derribó la losa de piedra que la cerraba. Sólo encontraron caracoles y restos de aves.

Gibert no se dio por vencido: los huesos, según él, demostraban que allí se refugiaron 200 personas que escondieron sus tesoros, tal como le contó el siciliano.
Pero el celo del Santo Oficio puso punto final a las investigaciones de este inquieto ibicenco.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *