ATZAVARA

 Avui a www.samagrana.com parlem d’una planta molt coneguda per les seves propietats medicinals i els diferents usos que li podem donar fent servir les seves fulles tendres, especialment el suc o gel que obtenim de la polpa. És una planta de fulla perenne i creix preferentment a terrenys secs amb poca aigua i a temperatures pel damunt de 10º C.

(Aloe vera o Aloe barbadensis)

Les propietats més importants de la atzavara reconegudes per tot arreu son: el seu poder antiinflamatori, com a element nutritiu inhibidor del dolor; la seva funció cicatritzant bactericida en les afeccions digestives; actua com a antibiòtic en la depuració i  regeneració cel·lular i també pot ser un eficient antiviral que actua com a antisèptic coagulant.

         A diverses zones del camp eivissenc hi ha plantacions considerables d’atzavara destinades a l’exportació, a més de ser una planta molt comú a la vora de les cases, ja que sempre era bo tenir-ne a l’abast, per els riscs de ferides o crems. Ara descriurem dues utilitats de l’atzavara que podem tenir sempre a casa.

Suc d’aloe per el bon funcionament digestiu i intestinal

– Tallem una fulla d’aloe per extreure el gel de la polpa,
– Mesclem una cullerada sopera amb mig got d’aigua, i ho remenem,
– Ho prenem dues o tres vegades cada dia abans de les menjades.

Pomada d’aloe per guarir ferides i irritacions de la pell

– Obrim diverses fulles d’aloe vera per obtenir gran quantitat de gel;
– El fem bullir fins aconseguir una pasta espesa;
– Guardem aquesta pasta en flascons nets i en un lloc fresc;
– La utilitzem en les erupcions de la pell o ferides.
– De la mateixa manera ens podem aplicar directament la fulla tallada a la ferida i untar-nos-la amb el gel que desprèn la seva polpa.

         Tenint a casa una atzavara, ben segur que tindrem a mà una medicina molt útil en determinats casos d’urgència com son els crems, picades d’insectes, erupcions solars, etc.

 

+INFO: www.samagrana.com

GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

ATZAVARA

L’atzavara (Agave americana L.) és de la família de les amaril·lidàcies, d’origen mexicà que a Eivissa s’ha utilitzat per a extreure les fibres amb les quals confeccionar les espardenyes o per a construir bardisses i murs vegetals. es tracta d’una planta herbàcia perenne de 30 a 40 fulls disposades en forma de penjador que pot assolir els tres metres.

També coneguda com agave, pita  o maguey, las hojas y raíces así como el jugo de su tronco son las partes utilizadas medicinalmente ya que contiene numerosas propiedades: Diurética, hepática, digestiva, oftalmológica, resolutiva o antisifilítica y está indicada para digestiones difíciles, tratamientos del hígado, ojos irritados, heridas, irritaciones de la piel, sífilis o en cataplasmas
Es una planta abundante en Ibiza y Formentera.
 
A samagrana.com sabem que els pagesos deien que si una "pitera" moría, al poco tiempo también moría alguien de la casa o finca. La pita florece una sola vez, en verano, y a continuación muere. Las flores aparecen sobre un largoa tallo leñosa que puede alcanzar hasta 10 m de altura.

En Ibiza es usual utilizar su tronco en su parte más ancha y cerca de las raíces para hacer tambores, siendo mucho menos pesados que los djembes africanos. Se dice que hace años los troncos en su parte más gruesa eran vaciados y con plástico transparente eran usados a manera de visores en el mar para poder ver los peces y el fondo del mar. También es típico ver en algunas casas percheros hechos con sus troncos.


+ INFO: www.samagrana.com
GUIA PER A PERDRE’S
A LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar?: FORUM-CLICK

Related Posts

SANT PEPE ROCK 2012
GRABADOS de MARIANO FORTUNY
UNICORN WARS EN ZINETIC
RECETAS PARA COCINAR LAS CULEBRAS
ÚLTIMOS DÍAS DE ‘CONTRASTES DE IBIZA’
PONT D´EN FONT O D´EN REIET.

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *