PROGRAMACIÓ CICLE ANEM AL CINE

PROGRAMACIÓ CICLE ANEM AL CINE
OCTUBRE, NOVEMBRE I DESEMBRE


Lloc: Multicines Ibiza
Horari: 20:30 h. – 22:00h  els dimecres i dijous.

DIES 3 I 4 D’OCTUBRE

YO

Espanya. 2007. Drama. (100’)
Direcció: Rafa Cortés
Intèrprets: Alex Brendemühl, Rafel Ramis, Margalida Grimalt, Heinz Hoenig, Manel Barceló, Aina de Cos, Carme Feliu, Maria Lanau.

Que el “yo” del títol, vingui escrit en minúscules no és cap error, sinó que ve determinat pels seus guionistes, que també són el director i l’actor principal.
Aquesta pel·lícula -que obtingué el premi “revelació de l’any” FIPRESCI, al Festival de Cannes 2007-, parteix d’un record de quan el seu director, el mallorquí Rafa Cortés, era un nen al poble d’Estellencs –on ha sigut rodada la pel·lícula-, i un alemany alt, estrany (segurament als ulls de la criatura) i vestit de negre, sortí de casa un dia amb els braços tallats i la mirada perduda, començant a caminar pel poble.
Una sinistre anècdota que serveix als seus guionistes, per a confeccionar una cinta experimental, la qual juga amb la percepció d’un mateix i la que tenen els altres, a més de la percepció pròpia d’aquest llenguatge anomenat cinema.

DIES 10 I 11 D’OCTUBRE

EL GRAN SILENCIO (Die GroBe stille)

Alemanya-França. 2005. Documental. V.O.S.E. (164’)
Direcció: Philip Gröning

Documental de l’alemany Philip Gröning que suposa un apropament a la vida dels monjos cartoixans de la Grande Chartreuse, als Alps francesos. Cinta de llarga durada, que transcorre quasi bé totalment en silenci, ha obtingut no obstant un enorme èxit a Alemanya i guanyà a més el Premi Especial del Jurat al prestigiós Festival de Sundance, cita del cinema independent impulsada per l’actor i director Robert Redford. Gröning hagué d’esperar més de 15 anys per conviure sis mesos entre els monjos.

DIES 17 I 18 D’OCTUBRE

LA SOLEDAD

Espanya. 2006. Drama. (130’)
Direcció: Jaime Rosales
Intèrprets: Sonia Almarcha, Miriam Correa, Nuria Mencía, Juan Margallo,
Petra Martínez, Luis Villanueva, Luis Bermejo, Jesús Cracio, María Bazán.

Si amb la seva primera pel·lícula, ‘Las horas del día’, ja obtingué el premi de la crítica al Festival de Cannes, Jaime Rosales participà de nou en aquest prestigiós certamen –dins l’apartat “Un certain regard”- també amb la segona, ‘La soledad’, una història sobre les vides de diverses persones que coincideixen a Madrid, marcades en major o en menor grau per la tragèdia. Un relat sobre la temàtica de la incomunicació, tan proper al recentment desaparegut Antonioni, del qual diu el seu director: "vivim a una societat en la qual existeix un excessiu diàleg, però amb una gran carència de contingut".

DIES 24 I 25 D’OCTUBRE

MEMORIAS DE QUEENS (A guide to recognizing your saints)

USA. 2006. Drama. V.O.S.E. (98’)
Direcció: Dito Montiel
Intèrprets: Robert Downey Jr., Shia LaBeouf, Chazz Palminteri, Dianne Wiest, Channing Tatum, Eric Roberts, Rosario Dawson.

Dito Montiel debuta en la direcció, amb l’adaptació de la seva pròpia novel·la autobiogràfica, “A guide to recognizing your saints”. Gravada quasi constantment càmera en mà i estructurada en dos períodes de temps, separats per una diferència de quinze anys, narra la tornada d’un escriptor des de Califòrnia al barri de Queens, a Nova York, en el qual va créixer. Allà l’assaltaran de sobte els records i els comptes pendents, i reviurà els amors incipients d’uns adolescents immersos en la violència i les diferències racials, mentre plana tothora damunt d’ells l’anhel de deixar un lloc del qual senten que els arrossega fatalment. Com a teló de fons, la música dels anys 80. 

DIES 31 D’OCTUBRE I 1 DE NOVEMBRE

BAJO LAS ESTRELLAS
Espanya. 2007. Tragicomèdia. (108’)
Direcció: Félix Viscarret
Intèrprets: Alberto San Juan, Emma Suárez, Julián Villagrán, Violeta Rodríguez.

La història escrita per Fernando Aramburu a la seva novel·la ‘El trompetista del Utopía’, comença com tantes altres històries (sense anar més lluny, la del títol que precedeix a aquest en el cicle): la tornada d’un home allà on té les seves arrels, a partir de la mort del seu pare. En aquest cas, el retorn del protagonista, un trompetista fracassat, al poble navarrès d’Estella, guarda aires de relat costumista, però és sobretot el retrat d’un antiheroi emparentat amb aquelles històries de revolució rural pròpies de la “progressia” de finals dels seixanta i principis dels setanta. Guanyadora del darrer Festival de Cine Español de Málaga, també fou premiat el treball d’Alberto San Juan, un dels millors de la seva carrera. 

DIES 7 I 8 DE NOVEMBRE

BORRACHERA DE PODER (L’ivresse du pouvoir)
França. 2006. Thriller dramàtic. V.O.S.E. (110’)
Direcció: Claude Chabrol
Intèrprets: Isabelle Huppert, François Berléand, Patrick Bruel, Robin Renucci, Maryline Canto, Thomas Chabrol.

La principal de les característiques que la majoria d’observadors coincideixen a assenyalar respecte aquest títol, és l’aparent lleugeresa amb que el mestre francès –ja amb cinquanta anys de cinema al darrere- sembla contar les seves històries, sempre tocades per una ironia que no amaga un punt de “mala bava”. Chabrol es revela també un mestre pel que fa a mantenir l’equilibri entre les constants de gènere i la seva voluntat crítica, quasi sempre dirigida contra la burgesia i la classe dirigent del seu país. En aquest cas, i interpretada per la sempre impecable Isabelle Huppert, el relat gira al voltant d’una jutgessa insubornable, que es veurà amenaçada en la vida personal, per la seva determinació de fer complir la justícia.  

DIES 14 I 15 DE NOVEMBRE

LADRONES
Espanya. 2007. Drama romàntic. (105’)
Direcció: Jaime Marqués
Intèrprets: Juan José Ballesta, María Valverde, Patrick Bauchau, María Ballesteros.

Malgrat el seu títol, “Ladrones” és en el fons una història d’amor, com bé proclama el seu propi director, el debutant Jaime Marqués, qui guanyà el premi especial del jurat al Festival de Màlaga, mentre el de millor pel·lícula se l’emportava un altre debutant, Félix Viscarret, amb “Bajo las estrellas”, també present en aquest cicle. I com a història d’amor entre un lladre per delegació i herència (Ballesta) i una nena “pija”, pispa ocasional (Valverde), era inevitable fer referència a “A bout de souffle”, de Godard, de la mateixa manera que la sobrietat de la seva posada en escena, permet buscar-hi punts de contacte amb “Pickpocket”, de Robert Bresson. Dos referents potser massa grans per a aquest jove debutant, afavorits, si més no, per les negres entranyes de la proposta.

DIES 21 I 22 DE NOVEMBRE

EL ÚLTIMO SHOW (A Prairie Home Companion)

USA. 2006. Comèdia musical. V.O.S.E.  (95’)
Direcció:  Robert Altman
Intèrprets:  Kevin Kline, Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, L.Q. Jones, Garrison Keillor, Lindsay Lohan, Meryl Streep, Virginia Madsen, John C. Reilly,
Lily Tomlin.

Si bé Altman es lamenta de les formes perdudes del món en el qual ell es forjà, “El último Show” no és en canvi una pel·lícula tant nostàlgica com celebradora de l’alegria, el companyonatge, l’humor i els embolics que es produeixen de portes endins, durant la darrera emissió d’un programa de ràdio que s’emet des d’un teatre també a punt de desaparèixer. Poblada d’estrelles, com pot observar-se més amunt, aquesta darrera pel·lícula d’Altman, filmada abans de morir, ens deixa el bon regust del seu estil coral, ple de línies de diàleg que es superposen i una filmació que explora tots els racons d’una estranya família.

DIES 28 I 29 DE NOVEMBRE

CONCURSANTE

Espanya. 2007. Thriller. (90’)
Direcció:  Rodrigo Cortés
Intèrprets:  Leonardo Sbaraglia, Chete Lera, Myriam Gallego, Luis Zahera, Myriam de Maeztu, Fernando Cayo.

Tercera “opera prima” d’un director espanyol en formar part d’aquest cicle, “Concursante” és la història del guanyador d’un concurs –magnífic Sbaraglia-, que s’emporta 500 milions de les antigues pessetes, el qual haurà d’hipotecar-se per la resta de la seva vida, per tal de poder pagar les despeses que generen aquest guanys. Narrada en ordre invers, d’endarrere cap endavant, es tracta d’una obra que combina cine de gènere amb crítica social, filmada amb un estil frenètic que es serveix d’una càmera inquieta, així com de l’ús del muntatge i de la banda sonora, per a fer-nos perdre l’alè.
 
DIES 12 I 13 DE DESEMBRE

DAYS OF GLORY (Indigènes)
França. 2006.  Drama bèlic. V.O.S.E. (120’)
Direcció:  Rachid Bouchareb.
Intèrprets: Jamel Debbouze, Samy Naceri, Roschdy Zem, Sami Bouajila,
Bernard Blancan.

Aquesta pel·lícula del franco-algerià Rachid Bouchareb està pensada a mode de reparació, cosa que ha aconseguit quan logrà que un commogut Jacques Chirac, apugés les pensions dels supervivents dels més de cent mil africans que s’allistaren a l’exèrcit francès, durant la Segona Guerra Mundial, per combatre a l’enemic nazi. Els quals han hagut d’esperar també més de seixanta anys, perquè una producció francesa reconegués l’esforç d’uns homes que varen desembarcar a Itàlia, i alguns d’ells arribaren fins a Alsàcia, per ser posteriorment oblidats a causa dels criteris de raça i de classe social. El director de la notable “Little Senegal”, s’emmiralla aquí en l’excel·lent referent del cinema de Bertrand Tavernier, en títols com ara Capitan Conan.

DIES 19 I 20 DE DESEMBRE

EN LA CIUDAD DE SYLVIA

Espanya. 2007. Melodrama. (90’)
Direcció: José Luis Guerín.
Intèrprets: Pilar López de Ayala, Xavier Lafitte, Tanja Czichy, Laurence Cordier, Eric Dietrich, Charlotte Dupont.

Un home busca a una dona pels carrers d’Estrasburg. Quan creu haver-la trobat, s’adona de que es tracta d’un error. Però hi ha altres dones que es creuaran en el seu camí. Aquest seria el succint punt de partida de la darrera pel·lícula de José Luis Guerin, realitzador d’un cinema no apte per a tots els paladars (encara que “En construcción” tingué ressò en un ampli sector de públic), però sempre capaç de procurar una perla per a aquell intrèpid espectador capaç d’endinsar-se en un llenguatge que defuig els camins més transitats.

Información: www.eivissa.es

tens alguna cosa que aportar…?    foroibizaclick