SA FONT D’EN MIQUELET, EL RACÓ DE L’ARXIDUC

Les fonts i pous adquireixen connotacions reverencials a unes illes eixutes com les Pitiüses. La tradició pagana per a festejar la cuita de cereals es va mantenir en aquests llocs amb les ballades d’estiu. En elles també s’ambienten bona part de les llegendes de la mitologia local. A Ibiza-Secrets te les  contam.

Algunes, como aquesta Font d’en Miquelet, fins i tot poden deixar bocabadat a un jove minyó a la pompa de la cort austrohúngara.

El nom original d’aquesta font és Font d’en Miquelet, però l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria la va batiar como Font d’en Joan Armat pel nom de la finca on es troba, a uns dos kilòmetres al Est de Santa Gertrudis.

Ambdues noms s’identifiquen en el senyal que, juntament al camí Vell de Sant Mateu, indica el sender que dona accés al racó que el 1867 va deixar corprès al melancòlic membre de la casa real austríaca. “Els voltants de les fonts es distingeixen por la seua flora exuberant i per la seua frescor, que destaquen notablement entre la resta del paisatge”.

L’exuberància que va citar l’arxiduc ocultava bona part d’aquests paratge fins fa un parell d’anys, quan es va restaurar la font i es va desforestar la malesa dels voltants. Tot i que continuï destacant un frondós canyer i, sobre tot, un retorçut garrover que, desafiant la gravetat, s’erigeix lateralment des de la roca que emmarca el camí, como si volgués formar un arc d’entrada al recinte de pedra seca.

Per què no es només la font, ja que hi ha tot un conjunt amb alberca de regulació, sínia, un pont sobre el petit torrent i unes enormes parets que tanquen la finca de ca n’Armat. Encara que ara seria can Philippe Rottier, per què és propietat de l’arquitecte belga, un dels majors estudiosos i divulgadors de la casa pagesa (no en va, la casa que es divisa des de la font és una de les més pintoresques i espectaculars de l’illa).

Amb la recent restauració d’aquesta font també ses va recuperar la seua major peculiaritat: unes pintures murals de mangra, amb motius geomètrics i florals, que decoren la capella de la font. Es suposa que aquest “graffiti” es va realitzar el 1823, ja que en el xafareig confrontat, en el qual les parets llueixen el mateix tipus de pintures, aquesta data està gravada sobre l’argamassa.

+ INFO: www.ibiza-secrets.com

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK