ESTUDIS DELS BORNS A SANT JOSEP

L’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, col·laborarà des d’aquest estiu amb l’Institut de Ciències del Mar del Centre Superior d’Investigacions Científiques amb la recollida de dades sobre l’arribada de borns a les platges del municipi.

Això es realitzarà a través del servei de socorristes, que cada dia identificaran en els seus respectius trams de costa si hi ha presència o absència de meduses, quines espècies i en quines quantitats.

Les dades recollides es remetran a l’ICM per tal que puguin ser tractades juntament amb dades d’altres municipis de les illes i del litoral mediterrani i permeti conèixer millor el fenomen i, amb el temps, tenir la capacitat de detectar les causes i buscar les solucions.

La presència de borns a les nostres costes i aigües litorals és un fet habitual i natural. De tant en quant, però, es produeixen arribades massives de meduses, tant a l’hivern com a l’estiu, i sembla que l’activitat humana hi pot influir de forma molt diversa, com, per exemple, amb la sobrepesca de depredadors i competidors directes de les meduses, l’augment de la matèria orgànica en aigües litorals, etc. 

Tot i així, i malgrat la informació que existeix al respecte, és un fet que la presencia d’aquests animals és un fenomen poc predictible i és pràcticament impossible determinar quan i com es produirà una arribada massiva de borns. Per això, en front d’aquesta situació, l’Institut de Ciències del Mar, mitjançant el Projecte Meduses, està recollint dades sobre els borns per tenir cada cop més informació que permeti identificar aspectes clau de la biologia i la dinàmica de poblacions d’aquestes espècies. 

D’altra banda, l’Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia segueix treballant en l’actuació directa en el cas de presència de meduses a les platges, que consisteix en la detecció i senyalització mitjançant el codi de banderes (verda, taronja, groga, vermella i la bandera de meduses) i en l’aplicació de primers auxilis en cas de picadures, que realitzen els ajuntaments a través dels serveis de socorrisme de platges. 

Finalment, cal recordar que tot i que cal anar amb molta precaució quan es detecten borns, en general les meduses del mediterrani són poc perilloses (amb alguna excepció) i n’hi ha algunes que són totalment inofensives pels humans com pot ser la Cotylorhiza tuberculata (anomenada Ou Ferrat) o la Velella velella.

+ INFO: www.samagrana.com

ibiza-click.com

GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK