EL PITIÚS (2009) I LA REVISTA EIVISSA (exemplar 48)

El dimecres 17 de desembre es presenten a la sala de cultura de s’Alamera, a Eivissa, el número 48 de la revista EIVISSA, i l’almanac El Pitiús 2009. La presentació d’aquestes publicacions periòdiques de l’Institut d’Estudis Eivissencs, a càrrec de Neus Escandell Tur, historiadora, és mostra de la llarga història de les mateixes.
El Pitiús és un almanac fundat i creat pel folklorista Joan Castelló Guasch. Es va publicar sense interrupció del 1945 fins al 1979.  Després, va estar deu anys sense publicar-se (1979-1988). La represa va ser sota la direcció i tutela de l’Institut d’Estudis Eivissencs. En la seva primera etapa (1945-1979) El Pitiús tenia diverses parts: el calendari (acompanyat de dades astronòmiques), pronòstics meteorològics, dates de les festes i les fires…

Creat amb la intenció de difondre entre la població la història i la cultura d’Eivissa i Formentera, hi apareixen descripcions geogràfiques de les Pitiüses, cançons populars (goigs, caramelles, romanços, gloses, etc.), jocs tradicionals, receptes de cuina, les cèlebres rondalles eivissenques de Castelló Guasch (que aprofità per començar a publicar-les), notes agrícoles, apunts històrics, dades estadístiques, mapes, apunts folklòrics i curiositats diverses.  Un calaix de sastre que volia comentar tots els aspectes de la vida insular.

El Pitiús és un reflex dels canvis que ha sofert Eivissa, i té un gran un valor etnogràfic, a més d’aportar informació interessant sobre aspectes com publicitat en la seua primera època, grafisme, impressió, etc. 
 
La revista EIVISSA és també una publicació històrica de les Pitiüses. Nascuda el març de 1944 al si de la societat cultural i artística Ebusus,  amb el nom d’Ibiza, (a proposta del bibliotecari de la societat, Antoni Costa Ramon), va tenir una primera època fins el 1950, publicant 29 números. Recollia les nombroses activitats que en aquell temps realitzava la societat, així com els treballs d’investigació i literaris.
 
El 1949 es fundà l’Institut d’Estudis Eivissencs i la revista va ser cedida a la nova institució. A aquesta segona època (del 1953 al 1960) es publicaren 6 números, mantenint la mateixa línia de l’anterior quant a col·laboradors i continguts. 
 
L’Institut, després d’un llarg període de silenci, i de la mà d’un grup de joves, va reprendre les seues activitats l’any 1970. Des d’un principi es plantejaren la reaparició de la revista, cosa que succeí el febrer de 1972 quan es presentà de la mà de Josep Maria Llompart el primer número de la tercera època, ara ja amb el nom d’EIVISSA.

Durant tot aquest temps, la publicació (amb una acurada presentació) ha procurat mantenir un equilibri entre la creació literària i la investigació. Hi trobam articles de caire literari, altres d’erudició, investigació de caire històric, articles de divulgació literària i lingüística… Com a òrgan de l’IEE, ha recollit en les seues pàgines notícies de les principals activitats de l’Entitat (Curs Eivissenc de Cultura, Festa de la Nit de
Sant Joan, premis literaris…

      

+ INFO: www.ibiza-arts.com
GUIA PER A PERDRE’S
A LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar?: FORUM-CLICK