FONT D’EN MIQUELET, EL RINCÓN DEL ARCHIDUQUE

Les fonts i pous adquireixen connotacions reverencials a unes illes eixutes com les Pitiüses. La tradició pagana per a festejar la cuita de cereals es va mantenir en aquests llocs amb les ballades d’estiu. En elles també s’ambienten bona part de les llegendes de la mitologia local. A ibiza-secrets te les  contam. Algunes, como aquesta Font d’en Miquelet, fins i tot poden deixar bocabadat a un jove minyó a la pompa de la cort austrohúngara.
El nom original d’aquesta font és Font d’en Miquelet, però l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria la va batiar como Font d’en Joan Armat pel nom de la finca on es troba, a uns dos kilòmetres al Est de Santa Gertrudis.

Ambdues noms s’identifiquen en el senyal que, juntament al camí Vell de Sant Mateu, indica el sender que dona accés al racó que el 1867 va deixar corprès al melancòlic membro de la casa real austríaca. “Els voltants de les fonts es distingeixen por la seua flora exuberant i per la seua frescor, que destaquen notablement entre la resta del paisatge”.

L’exuberància que va citar l’arxiduc ocultava bona part d’aquests paratge fins fa un parell d’anys, quan es va restaurar la font i es va desforestar la malesa dels voltants. Tot i que continuï destacant un frondós canyer i, sobre tot, un retorçut garrover que, desafiant la gravetat, s’erigeix lateralment des de la roca que emmarca el camí, como si volgués formar un arc d’entrada al recinte de pedra seca.

Per què no es només la font, ja que hi ha tot un conjunt amb alberca de regulació, sínia, un pont sobre el petit torrent i unes enormes parets que tanquen la finca de ca n’Armat. Encara que ara seria can Philippe Rottier, per què és propietat de l’arquitecte belga, un dels majors estudiosos i divulgadors de la casa pagesa (no en va, la casa que es divisa des de la font és una de les més pintoresques i espectaculars de l’illa).

Amb la recent restauració d’aquesta font també ses va recuperar la seua major peculiaritat: unes pintures murals de mangra, amb motius geomètrics i florals, que decoren la capella de la font. Es suposa que aquest “graffiti” es va realitzar el 1823, ja que en el xafareig confrontat, en el qual les parets llueixen el mateix tipus de pintures, aquesta data està gravada sobre l’argamassa.

+ INFO: www.ibiza-secrets.com

 

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

FONT D’EN MIQUELET, EL RINCÓN DEL ARCHIDUQUE

Las fuentes y pozos adquieren connotaciones reverenciales en unas islas secas como las Pitiusas. La tradición pagana para festejar la cosecha de cereales se mantuvo en estos lugares con las ballades de verano. En ellas también se ambientan buena parte de las leyendas de la mitología local que en ibiza-secrets te contamos. Algunas, como ésta Font d’en Miquelet, incluso pueden dejar embobado a un joven criado en la pompa de la corte austrohúngara.
El nombre original de esta fuente es Font d’en Miquelet, pero el archiduque Luis Salvador de Austria la bautizó como Font d’en Joan Armat por el nombre de la finca donde se encuentra, a unos dos kilómetros al este de Santa Gertrudis.

Ambos nombres se identifican en la señal que, junto al camí Vell de Sant Mateu, indica el sendero que da acceso al rincón que en 1867 dejó prendado al melancólico miembro de la casa real austriaca. “Los alrededores de las fuentes se distinguen por su flora exuberante y por su frescura, que destacan notablemente entre el resto del paisaje”.

La exuberancia que citó el archiduque ocultaba buena parte de este paraje hasta hace un par de años, cuando se restauró la fuente y se deforestó la maleza de su alrededor. Aunque siga destacando un frondoso cañaveral y, sobre todo, un retorcido algarrobo que, desafiando la gravedad, se erige lateralmente desde la roca que enmarca el camino, como si quisiera formar un arco de entrada al recinto de piedra seca.

Porque no es sólo la fuente, ya que hay todo un conjunto con alberca de regulación, noria, un puente sobre el pequeño torrente y unas enormes paredes que cierran la finca de ca n’Armat. Aunque ahora sería can Philippe Rottier, porque es propiedad del arquitecto belga, uno de los mayores estudiosos y divulgadores de la casa payesa (no en vano, la casa que se divisa desde la fuente es una de las más pintorescas y espectaculares de la isla).

Con la reciente restauración de esta fuente también se recuperó su mayor peculiaridad: unas pinturas murales de almangra (almàguena), con motivos geométricos y florales, que decoran la capilla de la fuente. Se supone que este “graffiti” se realizó en 1823, ya que en la alberca colindante, en la que las paredes lucen el mismo tipo de pinturas, esa fecha está grabada sobre la argamasa.

+ INFO: www.ibiza-secrets.com

 

GUÍA PARA PERDERSE
EN LA VIDA ARTÍSTICA DE IBIZA

¿Tienes algo que aportar?: FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *