ARTESANIA: LA VIDA DE MIGUEL RAMOS PULIDO CONTADA EN PRIMERA PERSONA

Miguel és cuiner, picapedrer i artesà de l’espart…

“He treballat a la cuina i a l’obra i mai havia tornat a teixir l’espart fins un dia al qual amb el Málaga, el meu amic, ens varem anar a recollir setes al camp i a ell se li va rompre el cistell que portava. Jo li vaig dir ‘no et preocupis Málaga, jo et faig una i…’, el Málaga em va dir… ‘tu què vas a poder fer un cistell’. Jo em vaig riure i al poc temps vaig fer un cistell i se’l vaig regalar. Ell no s’ho podia creure, en tots els anys que ens coneixíem mai m’havia vist treballar l’espart.

El meu pare és seronero -cisteller-, feia, (ja no fa) serones de pleita -cistelles de llata*- per als animals, per a traginar els càntars amb l’aigua, els fems, la llet… tot…, cabassos, cistells per a motos i bicicletes. Jo, quan era un nen l’ajudava amb la feina del camp i amb les cordes que ell necessitava per a fer les seues coses d’espart.

*Serones de pleita (cistelles de llata): cistelles grans de llata, la llata són tires d’espart trenat.

Vaig arribar a Eivissa als 16 anys, ara tenc 56 i des de fa dos estic teixint novament com em va ensenyar el meu pare, i moltes coses més que em van sortint del cap, o que m’invent i d’altres que m’ho demana la gent. Ara estic fent un vaixell d’espart perquè m’agraden els vaixells.

Visc en Los Molinos d’Eivissa i des de allà sempre miro el mar i recull el poquet que queda d’espart al camp, (generalment tenc que comprar-lo fora). Em poso a les tardes a teixir i se’m va el temps teixint i imaginant… tantes coses…!

Intent fer coses sempre diferents perquè quan tenc que repetir un disseny m’avorreix un poc, per això m’agrada també que la gent em doni idees, com per exemple el biquini que em va fer treballar Jean Claude, el pintor belga (falta trobar la model per a fer-li una foto al biquini).

Amb espart es pot fer de tot, jo cobreixo ampolles, faig espardenyes, bosses, cistelles… tot el que em demanin, el que s’aprèn de nen un mai oblida. La meua amiga Merce m’ajuda quan hi ha que posar tela o botons a algun treball.

A la vinoteca Sa Murada, mentre em prenc una cerveseta treball alguna cosa amb espart, allà em poden trobar. Joan de Sa Murada té decorat el lloc amb les meues ampolles, els meus cistells.

I llavors… aquí estic, amb el meu treball”.

Firma:

MIGUEL RAMOS PULIDO (1951)
Villanueva de San Juan – Sevilla

Tanmateix un dia li dona per trenar l’espart amb fils o llanes de colors que amb pedretes del mar o trossos de fusta, petxines… allò que l’inspiri…

Miguel treballa l’espart amb gust, li posa creativitat i cor a allò que fa. Cada peça és única, semblen dibuixos naïf amb volum i textura.

És tot un artista de l’espart…

 

VEURE GALERIA

MIGUEL RAMOS
Camí de Sa Berenada, 621 – Eivissa
Telf: 626 616 183

VINOTECA SA MURADA
C/ Cayetano Soler, 9 – Eivissa
Telf: 971 300 958

GUIA PER A PERDRE’S A LA
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

ARTESANIA: LA VIDA DE MIGUEL RAMOS PULIDO CONTADA EN PRIMERA PERSONA

Miguel es cocinero, picapedrero y artesano del esparto…

“He trabajado en la cocina y en la obra y nunca había vuelto a tejer el esparto hasta un día en que con el Málaga, mi amigo, nos fuimos a recoger setas en el campo y a él se le rompió la honda que llevaba. Yo le dije ‘no te preocupes Málaga, yo te hago una y…’, el Málaga me dijo… ‘tú qué vas a poder hacer una honda’. Yo me reí y al poco tiempo hice una honda y se la regalé. Él no se lo podía creer, en todos los años que nos conocíamos nunca me había visto trabajar el esparto.

Mi padre es seronero, hacía, (ya no hace) serones de pleita* para los animales, para acarrear los cántaros con el agua, el estiércol, la leche… todo…, capazos, cestos para motos y bicicletas. Yo, cuando era niño le ayudaba con el trabajo del campo y con las cuerdas que él necesitaba para hacer sus cosas de esparto.

*Serones de pleita: cestas grandes de pleita, la pleita son tiras de esparto trenzado.

Llegué a Ibiza a los 16 años, ahora tengo 56 y desde hace dos estoy tejiendo nuevamente como me enseñó mi padre, y muchas cosas más que me van saliendo de la cabeza, o que me invento y otras que me lo pide la gente. Ahora estoy haciendo un barco de esparto porque me gustan los barcos.

Vivo en Los Molinos de Ibiza y desde ahí siempre miro el mar y recojo lo poquito que queda de esparto en el campo, (generalmente tengo que comprarlo fuera). Me pongo por las tardes a tejer y se me va el tiempo tejiendo e imaginando… ¡tantas cosas…!

Intento hacer cosas siempre diferentes porque cuando tengo que repetir un diseño me aburro un poco, por eso me gusta también que la gente me dé ideas, como por ejemplo el biquini que me hizo trabajar Jean Claude, el pintor belga (falta encontrar la modelo para hacerle una foto al biquini).

Con esparto se puede hacer de todo, yo cubro botellas, hago alpargatas, bolsos, hondas… todo lo que me pidan, lo que se aprende de niño uno nunca olvida. Mi amiga Merce me ayuda cuando hay que poner tela o botones a algún trabajo.

En la vinoteca Sa Murada, mientras me tomo una cervecita trabajo alguna cosa con esparto, ahí me pueden encontrar. Joan de Sa Murada tiene decorado el lugar con mis botellas, mis cestos.

Y entonces… aquí estoy, con mi trabajo”.

VER GALERIA

Firma:

MIGUEL RAMOS PULIDO (1951)
Villanueva de San Juan – Sevilla
Lo mismo un día le da por trenzar el esparto con hilos o lanas de colores que con piedrecitas del mar o trozos de madera, conchas… lo que le inspire…

Miguel trabaja el esparto con gusto, le pone creatividad y corazón a lo que hace. Cada pieza es única, parecen dibujos naïf con volumen y textura.

Es todo un artista del esparto…

MIGUEL RAMOS
Camino de Sa Berenada, 621 – Ibiza
Telf: 626 616 183

VINOTECA SA MURADA
C/ Cayetano Soler, 9 – Ibiza
Telf: 971 300 958

GUÍA PARA PERDERSE EN LA
VIDA ARTÍSTICA DE IBIZA

¿Tienes algo que aportar? FORUM-CLICK

Related Posts

PRESENTACIÓ DEL DOCUMENTAL SOBRE JOAN CASTELLÓ
LAS TELAS ROJAS
VIOLETA EN CAS SERRES
MAMA NOSTRUM EN TvClick
COMPROMISOS PARA LAS PLAYAS DE IBIZA
THE PORT OF IBIZA

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *