ENTREVISTA A NORBERTO RODRÍGUEZ

Origen: Cuba
Arribada a Eivissa: any 2000

(La calidesa i humilitat d’aquest músic excepcional varen ser la nota dominant de l’entrevista que es mostra a continuació y des d’ibiza-click volem agrair la seua desinteressada col·laboració i continu interès.)

Si intentéssim delimitar la producció musical del guitarrista caribeny i establert a l’illa, Norberto Rodríguez, a un sol estil li faríem un flac favor. Santiago Auserón el presenta així a un dels directes dins la seua última gira Cantares de Vela "…jazzero, soulero, sonero y rockero, Norberto Rodríguez el ciclón cubano…”[1] i és que Norberto Rodríguez (1973, Quemados de Güines, Villaclara, Cuba) va ser el guitarrista que va acompanyar a Juan Perro a la seua última aparició pels escenaris. Aquest fet puntual a la carrera del músic que ens ocupa no li fa ombra a la seua faceta com a consolidat compositor i intèrpret.

Artista de formació clàssica es gradua a la Escuela Nacional de Arte (E.N.A.) a La Habana (1992) quedant com a professor d’aquesta. Durant aquest temps ja investiga sobre la música de fusió com a membre de la banda Afrocuba. Després passa a Habana Ensemble. En aquesta època el club “La zorra y el cuervo”, centro neuràlgic de jazzistes cubans i estrangers a la Habana, organitza un concurs nacional de jazz. Al cap d’uns quants dies de concurs al qual 14 participants es donen cita, Norberto s’erigeix com a guanyador “Com a part del premi, Rodríguez gravarà un disc per al segell ‘Areíto’, de l’empresa estatal EGREM i ha estat convidat a participar al festival internacional Jazz Plaza”[2]

Després d’aquest reconeixement públic de gran envergadura a la carrera musical de l’artista, un cúmul de circumstàncies el porten a viure entre Europa i Cuba i la casualitat acaba per convertir-lo en membre de la troup de la gira de Juan Perro. “A un programa de televisió a Cuba vaig conèixer a Pancho Amat. En realitat ell fou qui va parlar de mi a Santiago. Vaig preparar els vint-i-dos temes de la gira en escassos 12 dies per mitjà de les partitures en paper i el CD que em va donar Santiago i finalment tot va sortir bé”, tan bé que moltes de les crítiques musicals de la gira destaquen com magistral el seu paper com a guitarrista.[3]

Tot i això, a pesar de portar una vida tan agitada pels escenaris de tota Europa, Norberto Rodríguez resideix des de fa set anys a Eivissa. Ens acostem a ell una tarda a un cafè al costat del port eivissenc portant ja a sobre el tímid fred que es va acumulant per les cantonades de l’illa. A pesar d’això, l’entrevista flueix a ritme vertiginós i ràpidament entrem en calor davant el bombardeig d’informació d’una ment desperta i creadora.

Tens algun projecte entre mans?
“En aquest moment estic enmig de la gravació del meu primer disc com a solista independent. És una mescla de jazz, blues i latino. Són deu temes que esperem surtin a la llum al gener no només a Espanya sinó amb projecció internacional”

Per últim, la pregunta obligada:
Perquè Eivissa com a lloc de residència i espai creatiu?
“Eivissa s’assembla a Cuba, s’assembla al meu poble, Villaclara”.

Durant la conversació em mostra quasi per inèrcia un joc de guitarra i fotos de Dalt Vila a un dia solejat. Els ecos d’una Habana mítica en etern procés de reconstrucció es fonen amb ritmes flamencs de composició pròpia que acompanyen a la seqüència fotogràfica. Des d’aquesta aguda perspectiva, sí em sembla viure a un carib sui generis sense coordenades geogràfiques i admeto que no només la intenció de la mirada, conscient o no, d’aquestes fotografies sinó la força de la música que l’acompanyen poden convèncer-me a mi i a qualsevol de que Eivissa és el lloc que un crea acompanyat del seu bagatge, gràcies a la seua acollida i a la seua seguretat de que al mosaic colorit està la clau del cosmopolitisme i la grandiositat, sense que per això perdi la seua essència. Molt al contrari, bé sap l’illa que així seguirà sent mimada i cantada per totes les estacions.

Durant la conversació em mostra quasi per inèrcia un joc de guitarra i fotos de Dalt Vila a un dia solejat. Els ecos d’una Habana mítica en etern procés de reconstrucció es fonen amb ritmes flamencs de composició pròpia que acompanyen a la seqüència fotogràfica. Des d’aquesta aguda perspectiva, sí em sembla viure a un carib sense coordenades geogràfiques i admeto que no només la intenció de la mirada, conscient o no, d’aquestes fotografies sinó la força de la música que l’acompanyen poden convèncer-me a mi i a qualsevol de que Eivissa és el lloc que un crea acompanyat del seu bagatge, gràcies a la seua acollida i a la seua seguretat de que al mosaic colorit està la clau del cosmopolitisme i la grandiositat, sense que per això perdi la seua essència. Molt al contrari, bé sap l’illa que així seguirà sent mimada i cantada per totes les estacions.

Després d’aquest reconeixement públic de gran envergadura a la carrera musical de l’artista, un cúmul de circumstàncies el porten a viure entre Europa i Cuba i la casualitat acaba per convertir-lo en membre de la de la gira de Juan Perro. , tan bé que moltes de les crítiques musicals de la gira destaquen com magistral el seu paper com a guitarrista.

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

ENTREVISTA A NORBERTO RODRÍGUEZ

Origen: Cuba
Llegada a Ibiza / año 2000

(La calidez y humildad de este músico excepcional fueron la nota dominante de la entrevista que se muestra a continuación y desde ibiza-click queremos agradecer su desinteresada colaboración y continuo interés.)

Si intentásemos delimitar la producción musical del guitarrista caribeño y afincado en la isla, Norberto Rodríguez, a un solo estilo le haríamos un flaco favor. Santiago Auserón lo presenta así en uno de los directos dentro su última gira Cantares de Vela ".. jazzero, soulero, sonero y rockero, Norberto Rodríguez el ciclón cubano…[1]y es que Norberto Rodríguez (1973, Quemados de Güines, Villaclara, Cuba) fue el guitarrista que acompaño a Juan Perro en su última aparición por los escenarios. Este hecho puntual en la carrera del músico que nos ocupa no le hace sombra a su faceta como consolidado compositor e intérprete.

Artista de formación clásica se gradúa en la Escuela Nacional de Arte (E.N.A.) en La Habana 1992 quedando como profesor de la misma. Durante ese tiempo ya investiga sobre la música de fusión como miembro de la banda Afrocuba. Después pasa a Habana Ensemble. En esa época el club “La zorra y el cuervo” centro neurálgico de jazzistas cubanos y extranjeros en la Habana organiza un concurso nacional de jazz. Tras varios días de concurso en el que 14 participantes se dan cita Norberto se erige como ganador “Como parte del premio, Rodríguez grabará un disco para el sello "Areíto", de la empresa estatal EGREM y ha sido invitado a participar en el festival internacional Jazz Plaza”[2] .

Tras este reconocimiento público de gran envergadura en la carrera musical del artista un cúmulo de circunstancias le llevan a vivir entre Europa y Cuba y la casualidad acaba por convertirle en miembro de la troup de la gira de Juan Perro.  “En un programa de Televisión en Cuba conocí a Pancho Amat. En realidad él fue quien habló de mí a Santiago. Preparé los veintidós temas de la gira en escasos 12 días mediante las partituras en papel y el CD que me dio Santiago y finalmente todo salio bien”  tan bien que muchas de las críticas musicales de la gira destacan como magistral su papel como guitarrista.[3]

Sin embargo, a pesar de llevar una vida tan agitada por los escenarios de toda Europa, Norberto Rodríguez reside desde hace siete años en Ibiza. Nos acercamos a él una tarde en un café junto al puerto ibicenco llevando ya a cuestas el tímido frío que se va acumulando por las esquinas de la isla. Sin embargo la entrevista fluye a ritmo vertiginoso y rápido entramos en calor ante el bombardeo de información de una mente despierta y creadora.

¿Tienes algún proyecto entre manos?
 “En este momento estoy en medio de la grabación de mi primer disco como solista independiente. Es una mezcla de jazz, blues y latino. Son diez temas que esperamos salgan a la luz en enero no solo en España sino con proyección internacional”

Por último la pregunta obligada:
¿Porqué Ibiza como lugar de residencia y espacio creativo?
“Ibiza se parece a Cuba, se parece a mi pueblo, Villaclara”. Durante la conversación me muestra casi por inercia un juego de guitarra y fotos de D’al Villa en un día soleado. Los ecos de una Habana mítica en eterno proceso de reconstrucción se funden con ritmos flamencos de composición propia que acompañan a la secuencia fotográfica. Desde esa aguda perspectiva, sí me parece vivir en un caribe sui generis sin coordenadas geográficas y admito que no solo la intención de la mirada, consciente o no, de esas fotografías sino la fuerza de la música que la acompañan pueden convencerme a mí y a cualquiera de que Ibiza es el lugar que uno crea acompañado de su bagaje, gracias a su acogida y a su seguridad de que en el mosaico colorido está la clave del cosmopolitismo y la grandiosidad, sin que por ello pierda su esencia. Muy al contrario, bien sabe la isla que así seguirá siendo mimada y cantada por todas las estaciones.

Tras este reconocimiento público de gran envergadura en la carrera musical del artista un cúmulo de circunstancias le llevan a vivir entre Europa y Cuba y la casualidad acaba por convertirle en miembro de la de la gira de Juan Perro.    tan bien que muchas de las críticas musicales de la gira destacan como magistral su papel como guitarrista.

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *